Нямате мотивация да спортувате? Лекът за това вече е открит!

2012-06-16 09:51:00
Нямате мотивация да спортувате? Лекът за това вече е открит!
Снимка: sxc.hu

Да се излегнеш на дивана пред телевизора и с чипс в ръка или пък да отидеш да потренираш във фитнес залата? Това е дилема, позната на милиони хора по света, а отговорът й обикновено е в полза на далеч по-лесното мързелуване. Това обаче е на път да се промени, след като учени от университет в Цюрих разкриха, че са само на крачка от създаването на хапче, способно да мотивира един човек да започне да спортува, пише “Huffington Post”.

 

Ключът към създаването на подобен чудодеен медикамент е мозъчният хормон еритропоетин (ЕПО), който въздейства не само върху настроението ни, както се смяташе досега, но и върху желанието ни да спортуваме.

 

 

За да стигнат до това заключение, швейцарските учени провели експеримент с участието на лабораторни мишки, разделени в три групи. Гризачите от първата група не били третирани по никакъв начин, тези от втората били инжектирани с човешки ЕПО, а представителите на третата били генно модифицирани да произвеждат хормонът ЕПО в мозъка си.

 

След продължителни наблюдения над мишките учените забелязали, че тези, при които се наблюдавали по-високи нива на еритропоетин, са значително по-активни от останалите. Те демонстрирали много по-голяма мотивация за движение и се отдавали на активни действия за по-продължително време.

 

Швейцарските учени смятат, че откритието им може да доведе до създаването на хапче, стимулиращо производството на хормона ЕПО, което ще мотивира хората да спортуват.

 

„Все повече и повече хора по света страдат от затлъстяване, ето защо ние трябва да положим сериозни усилия да атакуваме този проблем от всичките му ъгли. Може би ще дойде ден, в който да отидеш на фитнес ще е също толкова лесно и приятно, колкото и да се насладиш на една закуска в ресторант за бързо хранене”, пише Джералд Уисман – главен редактор на сп. “The FASEB Journal”, публикувало пълните резултати от изследването на швейцарските учени.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия